Jste zde
Jídlo a pití, 1. část
Autor: Giåm
Kubánská kuchyně vykazuje africké, španělské, italské a karibské prvky.
Přistěhovalci z Evropy, Asie, Afriky i z Indie si totiž sebou přinesli i svou kulturu a své recepty.
Ve spojení s kubánským tropickým ovocem a kořením se pak vyvinula zcela zvláštní a originální kubánská kuchyně, která je také někdy nazývána kreolskou.
Při vaření Kubánci nedodržují žádná pravidla a místní pokrmy jsou tak doslova směsicí všech možných druhů chutí, vůní a barev.
Jde tedy o jakési umělecké dílo svého druhu.
Díky geografické poloze ostrova Kuba se k přípravě jídel ve větším množství samozřejmě používají ryby a mořské plody, jako například humři a krevety.
Po celý rok mají zdejší kuchaři plně k dispozici i všechny druhy zeleniny, rajčata, zelí, salát, mrkev, ředkvičky, papriku, okurky, červenou řepu a další.
Nezbytnou součástí kubánského jídelníčku jsou i luštěniny všeho druhu, brambory, juka, sladké brambory, dýně, lilek, banány, kukuřice, rýže a červené fazole.
I maso má v kubánské kuchyni své nezastupitelné místo - a to jehněčí, hovězí, vepřové nebo kuřecí. Na Kubě se tradičně hodně připravují pokrmy na kokosovém oleji.
K přípravě místních pokrmů se hojně využívá také nejrůznějšího koření a bylin, používá se chilli, oregano, cibule, česnek, bobkový list, petržel, šafrán nebo bazalka.
Na ostrově Kuba se zkrátka fantazii kuchařů nekladou vůbec žádné meze. Chcete-li okusit opravdu originální kubánské jídlo, nebude samozřejmě chybět ani nějaké exotické ovoce, káva a dezert.
Dnešní typická kubánská kuchyně nabízí v hotelech a restauracích svým hostům ty nejrůznější pokrmy, od klasických jídel kreolské kuchyně, až po rybí speciality mezinárodní kuchyně.
"Moros y christianos", tedy "rýže a fazole", jsou na Kubě národním pokrmem a oblíbenou přílohou k vydatné vepřové pečeni nebo ke křupavému pečenému kuřeti.
Poslední zmíněný kubánský pokrm je znám jako "pollo asado" a chutná opravdu znamenitě se sladkými bramborami, s banány nebo s kořeny juky. Opravdu výborné je pak i "ajiaco crillo", pikantní maso s dušenou zeleninou.
Zasvěcenci jednoznačně ocení kubánskou zmrzlinu, kterou tu servírují na mnoha místech, a v horkém klimatu ostrova přijde obzvlášť k chuti. Zvláštním zážitkem je pak zmrzlina servírovaná ve slavné cukrárně Coppelia v centru města Havana.
Četné restaurace s různými specialitami najdete ve všech velkých městech. Rozmanitost nabídky je ohromná a na Kubě lze ochutnat vše od typických jídel kreolské kuchyně, jako je třeba pečené selátko nebo čerstvě ulovené ryby, až po italské a asijské speciality.
Ale ještě tu narazíte na tzv. rápidos, rychlé občerstvení, kde si můžete dát hamburger nebo hranolky.
Na téma "potraviny" dlouhou dobu vrhala stín špatná situace v zásobování. Občas to můžete pocítit ještě dnes. Nemůžete se proto divit, proč je občas v restauracích jen malý výběr jídel nebo nabízené jídlo zrovna "v tuto chvíli" nemají.
Autor: miguel.discart